Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze

Smaczne Blogi

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze

Mus czekoladowy z mascarpone

Moja smaczna kuchnia

Mus czekoladowy z mascarpone

Pieguski z czekoladą

Wielki Apetyt

Pieguski z czekoladą

Zielony koktajl z kokosem

Moja smaczna kuchnia

Zielony koktajl z kokosem

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

Smaczne Blogi

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

Serowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu

Kuchnia na wzgórzu

Serowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu

Panna Cotta

EWA W KUCHNI

Panna Cotta

Jest pięknie

Kolekcja torebek Louis Vuitton Monogram Colors

Wielu z nas, torebki Louis Vuitton kojarzą się przede wszystkim z linią Monogram Canvas – brązowe impregnowane płótno pokryte mozaiką symboli, uchwyty z jasnej skóry. Oczywiście, było wiele wersji limitowanych, ozdobionych stylizowanymi kwiatami, koronką, graffitti, była też wersja Multicolore (dopiero niedawno wycofana z produkcji). Kolekcja torebek Louis Vuitton Monogram Colors to trzy modele, wykonane z impregnowanego brązowego płótna, wykończone kolorową, kontrastującą skórą. Ceny: Tuileries Hobo (duża torebka na ramię) – 1650 euro, Tuileries Besace (mniejsza torba na ramię, z dodatkowym długim paskiem) – 1550 euro, Tuileries Tote (kuferek) – 1840 euro. [gallery link="file" ids="12726,12727,12728,12729,12730,12731,12732,12733,12734,12735,12736,12737,12738,12739,12740"]The post Kolekcja torebek Louis Vuitton Monogram Colors appeared first on Jest Pięknie.

Róże karnawałowe

Kruche Babeczki

Róże karnawałowe

Obiecałam synowi, że w sobotę będziemy robili róże karnawałowe, więc wyjścia nie było, zabraliśmy się wieczorem za nie. Zeszło nam trochę, bo róże są czasochłonne niestety, ale warto było. Młody zobaczył na własne oczy jak się je robi, spróbował i nawet mu się to wszystko podobało. Skorzystałam z przepisu z bloga moje wypieki. Ja róże pamiętam ze szkoły. Tak robiliśmy je w szkole, pamięta ktoś jeszcze ??? Udanego poniedziałku Wam życzę :-).Składniki:450 g mąki pszennej5 żółtekszczypta soli1 łyżka spirytusu3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietanyDodatkowo:konfitura wieloowocowa, wiśniowa, różana lub wiśniecukier puder do posypaniaolej rzepakowy do smażenia Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ciasto wybijamy wałkiem jakieś 10 - 15 minut, by pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza (ręka trochę boli he he)ciasto składamy i wybijamy, składamy i wybijamy. Ciasto dzielimy na porcje. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.  Musimy je bardzo cienko rozwałkować, wycinamy równą część krążków w 3 wielkościach ( u mnie szklanka, większy kieliszek i nakrętka z wody mineralnej). Każdy z krążków nacinamy kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka. Krążki składamy po 3 od największego, średni i najmniejszy. Środek mocno naciskamy, żeby krążki mocno się skleiły. Na dużej, głębszej patelni rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy róże, najmniejszym krążkiem do spodu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem i na środek dajemy marmoladę lub wiśnie. Smacznego :-)

Domowa czekolada z dodatkami

Domowe wypieki

Domowa czekolada z dodatkami

Sos czosnkowy – jak przygotować

Kulinarny blog

Sos czosnkowy – jak przygotować

Sos czosnkowy to chyba obecnie najbardziej popularny sos używany przez Polaków. Idealnie pasuje zarówno do mięsa z grilla, pizzy, pieczywa czy sałatek. W sklepach możemy kupić już gotowe sosy czosnkowe, tylko ten przygotowany w domu jest znacznie zdrowszy i tańszy. Przygotowując samemu taki sos, mamy pewność jakich składników do jego przygotowania użyliśmy oraz kiedy był on zrobiony. Pamiętajmy, że czosnek to naturalny antybiotyk, który zwalcza infekcje, hamuje rozwój choroby i wpływa na obniżenie ciśnienia. Warto również pamiętać, że czosnek wspomaga pracę układu pokarmowego- wspomagając trawienie. Sos czosnkowy możemy przygotować w wersji fit – bez użycia majonezu, bądź w wersji troszkę bardziej kalorycznej z użyciem majonezu. Mi osobiście dużo bardziej odpowiada wersja z majonezem. Wybór pozostawiam już Wam. Sos czosnkowy – składniki 3 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu (w wersji fit, zrezygnujcie z majonezu) sól pieprz cukier Sos czosnkowy – przygotowanie Czosnek drobno siekamy i ucieramy nożem z dodatkiem soli. Następnie mieszamy go z jogurtem naturalnym i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Smacznego! Post Sos czosnkowy – jak przygotować pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Słoneczny koktajl prosto z San Escobar, czyli sabroso cóctel con San Escobar

Smaczne Blogi

Słoneczny koktajl prosto z San Escobar, czyli sabroso cóctel con San Escobar

Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami

Kulinarne przygody Gatity

Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami

Ciasteczka z płatków jaglanych

Gotowanie cieszy

Ciasteczka z płatków jaglanych

Zostałam MAMĄ! :) /Kokosowa komosanka z mango

Zdrowe odżywianie

Zostałam MAMĄ! :) /Kokosowa komosanka z mango

Wyniki konkursu - Chef. Historia Michela Morana

Cynamonowe szczescie

Wyniki konkursu - Chef. Historia Michela Morana

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Karmelowy

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Naleśniki gryczane z kremem orzechowo-czekoladowym i pomarańczą

Zdrowa kuchnia Sowy

Naleśniki gryczane z kremem orzechowo-czekoladowym i pomarańczą

szybka sałatka z domowej szynki, jaj i warzyw

Miód i Pieprz

szybka sałatka z domowej szynki, jaj i warzyw

sałatka warzywna z szynkąJet to jedna z najprostszych i najszybszych w wykonaniu sałatek.A mimo to jej smak jest wręcz wyborny. składniki dla czterech osób5 jajek3 konserwowe ogórki200 g ciecierzycy z puszki200 g kukurydzy z puszki200 g groszku z puszki100 g  szynki ( ja użyłem obsuszanego wyrobu domowego ale możemy również użyć  szynki wędzonej ze sklepu)2 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu1 łyżeczka ostrej musztardy1/2 pęczku szczypiorkusól, pieprzsposób przygotowaniaJajka gotujemy na twardo, szynkę kroimy w drobna kostkę.Na  sicie płuczemy i odcedzamy  konserwowy groszek, kukurydzę i ciecierzycę, a następnie wrzucamy je do miski, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka (zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję), konserwowe ogórki pokrojone w kostkę, jogurt, musztardę,posiekany szczypior, oraz majonez. Całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem.Sałatkę ostawiamy na 20-30 minut, pozwalając połączyć się smakom, a następnie podajemy udekorowaną kawałkiem jajka.

Zupa fasolowa

Zajadam

Zupa fasolowa

Kisielowe ciasto z jabłkami

Wypieki Beaty

Kisielowe ciasto z jabłkami

SCHAB W SEROWEJ PANIERCE

Z Majeczką w kuchni

SCHAB W SEROWEJ PANIERCE

Tradycyjnie przyrządzone schabowe potrafią się znudzić.Jest jednak tyle sposobów, na urozmaicenie ich smaku, że za każdym razem mogą smakować jeszcze lepiej. Dziś coś dla wielbicieli sera, gruba serowa panierka ..i schab.Składniki:8-10 plastrów schabu2 jajka10 dag sera żółtego w kawałku10 dag sera mozzarella w kawałkusól,pieprzbułka tarta ok. 3/4 szklankiWykonanie:Każdy kotlet rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Sery ścieramy na tarce na małych oczkach, mieszamy z bułką tartą. Kotlety po kolei maczamy w rozkłóconym jajku, serach, znów w jajku, znów w serach. Wkładamy na rozgrzana patelnię, smażymy na rumiano z obu stron.

Kartoflanka z kiełbasą

Gotuj z Kasią

Kartoflanka z kiełbasą

Tort Ambasador

Poezja smaku

Tort Ambasador

Mienta blog

Szarlotka z marcepanem i truskawkami

Szarlotka to moje ulubione ciasto jesienno-zimowe, ale tak bardzo tęsknie już za wiosną i ciepłem, że gdy ostatnio piekłam ciasto na weekend, dodałam do niej truskawek. Urozmaiciłam ją także marcepanem, przez co było nieco słodsze, niż szarlotka którą piekę zazwyczaj. Myślę, że każdy znajdzie w tym wypieku coś co lubi :) 220 g mąki pszennej jasnej 80 g mąki pszennej chlebowej (może być 300 g zwykłej) 20 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżki jogurtu   6 średnich jabłek szara reneta szklanka mrożonych truskawek 200 g marcepanu łyżka cynamonu (używam cejlońskiego) opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka oraz truskawki. Posypujemy je cynamonem. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy na kwadrat o grubości około 4-5 mm. Marcepan rozwałkowujemy na taką samą […] Artykuł Szarlotka z marcepanem i truskawkami pochodzi z serwisu Mienta blog.

Fit Ptasie Mleczko

WIEM-CO-JEM

Fit Ptasie Mleczko

JOTEM

Najtańsza na rynku mysz dla graczy: Media-Tech COBRA PRO MT1115 (recenzja)

Niespełna 25 zł kosztuje myszka dla graczy Media-Tech COBRA PRO wyposażona w zmienne DPI oraz sześć przycisków plus rolka. Czy warto ją kupić? Muszę przyznać, że to jedna z najtańszych myszek komputerowych, które miałem okazję testować. COBRA PRO z pewnością wyróżnia się nietypowym, ale ciekawym designem. Ma ogumowaną powierzchnię oraz profilowany kształt. Jest wyraźnie dedykowana osobom praworęcznym. Z lewej strony, tuż w zasięgu palca wskazującego, producent umieścił przycisk fire, który odpowiada za trzykrotne wciśnięcie lewego przycisku myszki. Pod kciukiem mamy z kolegi przycisk wstecz oraz do przodu, co znacząco ułatwia poruszanie się między folderami w systemie operacyjnym oraz korzystanie z przeglądarki internetowej. Centralnie znalazł się przycisk służący do zmiany rozdzielczości sensora. Do wyboru mamy 4 predefiniowane wartości – 800/1600/2400 oraz 3200 dpi. Zmiana DPI wpływa na czułość urządzenia. Elementy takie jak rolka oraz część bocznej obudowy wykonano z mlecznego plastiku, który jest podświetlany. Myszka samodzielnie zmienia kolory, które pulsują pomiędzy kolorem niebieskim, czerwonym oraz fioletowym. COBRA PRO ma wytrzymały kabel USB w nylonowym oplocie. Na kablu znajduje się filtr ferrytowy, redukujący do zera wszelkie zakłócenia, jednocześnie zwiększa jeszcze bardziej precyzję. Myszkę używam od miesiąca. Początkowo miałem problem z przyzwyczajeniem się do jej nietypowego kształtu. Nie mogłem odpowiednio ułożyć palca serdecznego by idealnie wpasował się w opływową obudowę. Myszka jest dość precyzyjna i sprawdza się przy edycji grafiki czy oczywiście – w grach. Jest jednak dość ciężka i potrzebuje materiałowej podkładki. Na odbijającej powierzchni sensor lubi wprawiać wskaźnik w drgania. Dane techniczne • Duża myszka optyczna dla graczy • Wysokiej jakości, wysokorozdzielczy sensor optyczny • Doskonały, ergonomiczny design, gumowe pokrycie • Przełączana rozdzielczość 800/1600/2400/3200 DPI • Iluminacja świetlna • Precyzyjne prowadzenie • 6 przycisków + rolka • Wysokiej jakości kabel w oplocie nylonowym z filtrem ferrytowym (ok 160cm) • Zgodność z Windows 7/8.1/10 32-64bit • Interfejs USB • Waga: 115g // Post Najtańsza na rynku mysz dla graczy: Media-Tech COBRA PRO MT1115 (recenzja) pojawił się poraz pierwszy w Lifestyle, technologie, ciekawostki blog kulinarny.

Chrupiące gofry jak nad morzem

Śniadanie u Basi

Chrupiące gofry jak nad morzem

Okazuje się, że książka "Retrowarzywa" Wydawnictwa Samo Sedno to nie tylko skarbnica wiedzy o warzywach, ale także doskonałe, sprawdzone, "zwykłe" przepisy! W poszukiwaniu drugiego śniadania dla dzieci natknęłam się na gofry z pesto jarmużowym... i choć pesto w tym wypadku odpada, to gofry okazały się być najlepszymi, jakie jadłam!225 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru pudru (ja dałam 4)1 szczypta soli2 jajka340 ml mleka80 ml oleju (ja użyłam rzepakowego) + trochę do posmarowaniaMąkę mieszamy z proszkiem, cukrem i solą. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, a następnie mieszamy z mlekiem i olejem. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy oliwę na płytkach i wylewamy porcję ciasta. Pieczemy do zarumienienia.

Kabanosy w cieście francuskim z sezamem

APETYCZNA BABECZKA

Kabanosy w cieście francuskim z sezamem

Karnawałowe róże z krakowską suchą i serem

APETYCZNA BABECZKA

Karnawałowe róże z krakowską suchą i serem