Kruche Babeczki
Miodownik z orzechową wkładką
Taki pyszny miodownik ostatnio robiłam. Rewelacyjne ciasto, a w środku wkładka orzechowa, do tego masa grysikowa. Moje smaki jak nic. Miodowniki zrobiłam z 1,5 porcji, bo wydawały mi się za cienkie. Można spokojnie zrobić z podwójnej porcji. Ciasto należy do tych, które są lepsze tak po dwóch dniach, wtedy miodownik mięknie, bo na początku jest troszkę twardawy, ale potem rewelacja :-). Przepis znalazłam na blogu daktyle w czekoladzie. Miłego dnia i weekendy Wam życzę :-).Blaszka 21x31 cmSkładniki ciasto miodowe:370 g mąki pszennej 70 g cukru 70 g miodu 100 g miękkiego masła2 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki przyprawy do piernikaNa stolnicę przesiewny mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodajemy cukier, jajka, miód, masło, przyprawę do piernika, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite. Dzielimy na dwie części. Musimy przygotować dwie formy, wykładamy na dno ciasto, możemy wyrównać małym wałkiem, ja nie miałam i ciasto wyszło z małymi pagórkami, ale co tam :-). Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.Orzechowy biszkopt:5 jajek L3/4 szklanki cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia100 g zmielonych orzechów1/2 szklanki mąki pszennejBiałka oddzielamy od żółtek, dodajemy do białek cukier i proszek do pieczenia. Ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo po jednym żółtku, mieszamy, dodajemy mąkę i zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczmy w 180 stopniach około 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone. Składniki masa:500 ml mleka150 g cukru6 łyżek kaszy manny (ja dałam kopiate)200 g masła temp. pokojowaMa mleku gotujemy kaszę mannę, słodzimy. Odstawiamy do ostudzenia. Do miękkiego masła dodajemy po łyżce kaszy, miksujemy. Wierzch:100 g czekolady gorzkiejorzechyPrzełożenie ciasta: blat miodowy - połowa masy grysikowej - ciasto orzechowe - druga połowa masy grysikowej - blat miodowy - roztopiona gorzka czekolada - orzechy