niedziela, 13 października 2013

Czekoladowo-dyniowe ciasto z kremem typu philadelphia

Przepis na czekoladowo-dyniowe ciasto z kremem z serka philadelphia, który można zastąpić serkiem typu almette. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, ale zwarte. Idealne na halloween :) Można różnie udekorować :) Dosyć proste w wykonaniu, a efekt naprawdę pyszny. 

dynia, Ciasta i torty, czekoladowe, dyniowe, z kremem, philadelphia, czym zastąpić, almette, Halloween, smakołyki, desery,
fot. Justyna Wójcik

Składniki w temp.pokojowej na ciasto (1 blat, ale można zrobić podwójnie, albo potrójnie)

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika (można zrobić własną mieszankę korzenną)
  • 1/4 szklanki kefiru lub maślanki
  • 0,5 szklanki puree z dyni
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka olejku waniliowego 
  • 80 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka


Składniki na krem (temp. lodówkowa, oprócz masła, które powinno być w pokojowej) - ja robię na jeden blat, podwójny krem

  • opakowanie serka typu philadelphia lub almette (200 g)
  • 55 g masła
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • skórka z 2 pomarańczy lub 2 łyżeczki olejku pomarańczowego
  • 1-1,5 szkl. cukru pudru, według gustu
  • opcjonalnie: odrobina pomarańczowego barwnika


dynia, Ciasta i torty, czekoladowe, dyniowe, z kremem, philadelphia, czym zastąpić, almette, Halloween, smakołyki, desery,
fot. Justyna Wójcik

Przygotowanie:

Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę i przyprawę. W drugim naczyniu mieszamy maślankę, puree z dyni i wanilię. W misie miksera ucieramy masło z cukrem do lekkości i puszystości. Dodajemy jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie ucierając. 

Do masy maślanej dodajemy naprzemiennie suche składniki i mokre, rozdzielone na 3 tury. Krótko mieszamy. 

Tortownicę (moja o średnicy 23 cm) wykładamy na spodzie papierem, po czym wykładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 20-30 minut w 180 st., do suchego patyczka. Studzimy najpierw w formie, a później na kratce.

Ser miksujemy z masłem, wanilią i pomarańczą. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód i chłodzimy. Można opcjonalnie posypać kakaem przed podaniem. 

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna propozycja,z dodatkiem dyni jeszcze nie próbowałam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...