Krem z pora, ziemniaków i jarmużu
O tej porze roku oczywiście najlepiej smakują wszystkie zupy i kremy. Ja Was dzisiaj zapraszam na powstały -całkowicie w sposób niezamierzony – krem z pora, ziemniaków i jarmużu. Połączenie takie było wynikiem bardziej przejrzenia zawartości szafek w kuchni niż jakiegoś oszałamiającego kulinarnego zrywu, ale i tak najważniejsze, że jest smaczne i sycące… 🙂
Krem z pora, ziemniaków i jarmużu
Składniki:
- 900g białych części pora
- 400g ziemniaków
- 200g jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1,5 litra bulionu
- sól, pieprz
1.Pory opłukać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jarmuż opłukać i porwać na mniejsze kawałki.
2.W dużym rondelku rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek i chwilę smażyć. Dodać pokrojonego pora, doprawić tymiankiem, kurkumą i dusić do miękkości. Dolać gorący bulion i ziemniaki i gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wrzucić jarmuż i gotować całość kilka minut aż jarmuż będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem i zmiksować na krem.
Smacznego 🙂
Dominika
14/03/2024 @ 12:15
Pycha! Takie zupy krem są bardzo zdrowe i dosyć często je jem, ponieważ takie zalecenie dostałam od mojej dietetyczki, z którą miałam niedawno konsultację online. Mam nadzieję, że moja nowa dieta pomoże mi poprawić zdrowie.
Pati
04/03/2015 @ 13:46
Smakowicie skomponowana!
domowacukierniaewy.blox.pl
04/03/2015 @ 13:04
Uwielbiam takie zupy, jest świetna! 🙂
kulinarny blog samanthy
03/03/2015 @ 16:31
Ciekawe połączenie i ciekawa jestem jak smakuje ?
Ola in the kitchen
03/03/2015 @ 09:51
Mniam, wygląda przepysznie! 😀
Angelika i Monika (Candy Pandas)
03/03/2015 @ 09:46
Bardzo lubimy kremowe zupy 🙂 My też często robimy takie z warzyw, które aktualnie znajdują się w lodówce bez większego zastanawiania się nad połączeniami smakowymi 😀
Angelika i Monika (Candy Pandas)
03/03/2015 @ 09:44
Pyszne są takie kremowe zupy 🙂 My też często robimy je z warzyw, które po prostu są w lodówce bez większego zastanowienia nad łączeniem smakowym 😛