Krem z pora, ziemniaków i jarmużu

Krem z pora

O tej porze roku oczywiście najlepiej smakują wszystkie zupy i kremy. Ja Was dzisiaj zapraszam na powstały -całkowicie w sposób niezamierzony – krem z pora, ziemniaków i jarmużu. Połączenie takie było wynikiem bardziej przejrzenia zawartości szafek w kuchni niż jakiegoś oszałamiającego kulinarnego zrywu, ale i tak najważniejsze, że jest smaczne i sycące… 🙂

Krem z pora, ziemniaków i jarmużu

Składniki:

  • 900g białych części pora
  • 400g ziemniaków
  • 200g jarmużu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 litra bulionu
  • sól, pieprz

1.Pory opłukać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jarmuż opłukać i porwać na mniejsze kawałki.

2.W dużym rondelku rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek i chwilę smażyć. Dodać pokrojonego pora, doprawić tymiankiem, kurkumą i dusić do miękkości. Dolać gorący bulion i ziemniaki i gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wrzucić jarmuż i gotować całość kilka minut aż jarmuż będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem i zmiksować na krem.

Przygotowanie kremu z pora Przygotowanie kremu z pora Przygotowanie kremu z pora

Smacznego 🙂

Krem z pora