Naleśniki ze szpinakiem i serem

Naleśniki ze szpinakiem i serem to danie z książki ” Krok po kroku – kuchnia włoska „, to danie najbardziej spodobało się mojej rodzinie i poszło na pierwszy rzut.  Więcej o książce.

Naleśniki ze szpinakiem.

Naleśniki ze szpinakiem ( z moimi zmianami)

Składniki na 12-14 naleśników

  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 120 g mąki
  • 20 gram roztopionego masła
  • sól

Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajka, sól i stopione masło, trzepaczką wszystko łączymy, do ciasta powoli dolewamy mleko i mieszamy tak aby nie było grudek. Ciasto przykrywamy folią do żywności i odstawiamy na godzinę.

Na patelni smażymy na maśle, nieduże naleśniki.

Farsz:

  • 30 dkg mrożonego szpinaku
  • 20 dkg gorgonzoli ( moja zmiana z ricotty)
  • 120 gram mascarpone
  • 80 gram świeżo startego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 50 gram masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka szczypt gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz

 

Na patelni rozgrzewamy masło z ząbkiem czosnku pokrojonym drobno, dodajemy szpinak i na średnim ogniu odparowujemy. Posypujemy gałką muszkatołową, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Po chwili dodajemy gorgonzolę, mascarpone, bułkę tartą i parmezan. Ewentualnie doprawiamy pieprzem.

Na naleśnik nakładamy farsz zwijamy w rulonik i każdy naleśnik kroimy na 4 części. Przekładamy pionowo do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego oliwą / masłem. Posypujemy resztą parmezanu, układamy małe kawałeczki masła na naleśnikach i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 10 minut. Te naleśniki nazywają się Crespelle.

naleśniki i wino

Nasze odczucia fajny pomysł na inne podanie naleśników, bardzo smaczne, fajnie doprawione a do tego kieliszek dobrego czerwonego wina Celebro i uczta gotowa !

4 myśli na temat “Naleśniki ze szpinakiem i serem

  1. Pyszności, dzisiaj robię na kolację, tylko do szpinaku daję ser bałkański (np.z Lidla), również pyszne :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.