Miód i Pieprz
pstrąg duszony w słodkiej śmietanie
pstrąg w śmietanieLekko przesmażony na maśle filet z pstrąga. uduszony późnej w śmietanowym sosie z koperkiem i skórką z cytryny to nieodmienny atrybut świąt w mym domu.Dziś pragnę podzielić się tym przypisem, gdyż może jeszcze komuś przypadnie do gustu.składniki 1-1,2 kg pstrąga1 cebula1 marchewkawałek korzenia selera2 liście laurowe4-5 ziaren ziela angielskiego2 łyżki masła2 cytryny0,6 l wody200 ml słodkiej śmietany 30 %1/2 pęczka koperkusól, pieprzsposób wykonaniaRybę myjemy ( ja nabyłem jednego sporego pstrąga) i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj.Każdy z filetów dzielimy nożem na kawałki ( grubości 3-4 cm), przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z jednej cytryny i odkładamy na 1,5-2 godziny w chłodne miejsce.Do garnka wkładamy rybi łeb i inne kawałki pozostałe z filetowania, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, przekrojoną na pół marchewkę, liście laurowe, oraz ziele angielskie.Całość zalewamy niewielką ilością zimnej wody, lekko solimy i pieprzymy i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 20 minut.Na patelni ( o grubym dnie i z przykrywką) rozgrzewamy łyżkę masła, a następnie obsmażany na nim krótko filety z pstrąga ( na złoty kolor)Zdejmujemy rybę z patelni i rozgrzewamy na niej druga łyżkę masła, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, starą na tarce skórką z połowy cytryny, oraz sokiem z cytryny i całość lekko redukujemy ( zagęszczamy przez odparowanie) ok 7-10 minut.Ugotowany rybny wywar odcedzamy, odrzucając wygotowane warzywa i kawałki ryb. Następnie przelewamy ok 100-150 ml wywaru na patelnię ze śmietaną i ponownie zagotowujemy.Do gotującego się sosu wkładamy kawałki pstrąga, zmniejszamy ogień ( tak aby wywar tylko "mrugał") nakrywamy naczynie przykrywką i gotujemy rybę przez 5-7 minut. Na koniec posypujemy posiekanym koprem, trzymamy pod przykryciem jeszcze 1-2 minuty,nakładamy na talerze i podajemy polewając każdą porcję śmietanowym sosem.