Nowy Fiat 500 Lounge: niemal idealny, a tak daleki od perfekcji

Autokult

Nowy Fiat 500 Lounge: niemal idealny, a tak daleki od perfekcji

Prawie 10 lat sukcesów – tak pokrótce można opisać historię najmniejszego w gamie Fiata 500. Ten sympatyczny z wyglądu samochodzik zasługuje na szacunek i tytuł godnego następcy włoskich maluchów. Spotkanie z poliftowym modelem przyniosło tyle samo radości, co rozczarowań.Czytaj więcej w Autokult.pl

Asus VA326H: budżetowy zakrzywiony monitor 31.5” z odświeżaniem 144 Hz

Gadźetomania.pl

Asus VA326H: budżetowy zakrzywiony monitor 31.5” z odświeżaniem 144 Hz

Audi zapowiada Q8 e-tron

Autokult

Audi zapowiada Q8 e-tron

Giełda klasyków

Mercedes 350 SE W116 1979 – 48000 PLN – Wrocław

Mercedes generacji W116 to pierwsza, dziś nieco niedoceniana, wręcz zapominana generacja S-klasy. Choć jego topowa wersja z silnikiem 6.9 należy już do kanonu motoryzacyjnych legend, również mniejsze jednostki V8 mogą zaoferować piękne brzmienie silnika, wysoki komfort i niepowtarzalny urok klasycznego Mercedesa. Największy problem jest z odszukaniem właściwego egzemplarza, nie wymagającego natychmiastowych prac renowacyjnych i gotowego […] Post Mercedes 350 SE W116 1979 – 48000 PLN – Wrocław pojawił się poraz pierwszy w Giełda klasyków.

Królik duszony w warzywach

PROSTE POTRAWY

Królik duszony w warzywach

Danie jest z cyklu : "łatwe", dlatego to jest moja propozycja na świąteczny obiad :) Składniki :mięso z królika ok. 60 dag tj. 3 tuszkimarchew, pietruszka, duża cebulaczosnek 2 ząbkisól, pieprz czarny, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka mielonatłuszcz do smażeniaPrzygotowanie :mięso umyć osuszyć, posypać pieprzem, paprykąCebulę pokroić w piórka, marchew i pietruszkę w kostkęNa rozgrzanym tłuszczu mięso obsmażyć z obu stronWsypać cebulę, przesmażyć, wsypać warzywa i pokrojony czosnek, przykryć pokrywką- smażyćW trakcie smażenia dolać tyle wody by mięso nie przywarło do patelni- smażyć do miękkości mięsa, w trakcie posolić i wsypać sporą szczyptę ziół prowansalskich, często mieszać by nie przypalić warzyw i mięsa.

Czekoladowo-korzenna Inka

Kulinarne przygody Gatity

Czekoladowo-korzenna Inka

pyszny piernik błyskawiczny

Smakołyki alergika

pyszny piernik błyskawiczny

MSI Z270 Gaming Pro Carbon: płyta główna dla Kaby Lake z podświetleniem RGB

Gadźetomania.pl

MSI Z270 Gaming Pro Carbon: płyta główna dla Kaby Lake z podświetleniem RGB

Czekoladowe markizy

Wypieki Beaty

Czekoladowe markizy

Odciskamy paluszki - Mikołaj i jego zaprzęg reniferów

BABYLANDIA

Odciskamy paluszki - Mikołaj i jego zaprzęg reniferów

Wyobrażacie sobie, że już za dwa dni będzie Wigilia? Naprawdę nie wiem kiedy mi ten miesiąc uciekł, baaa nie wiem nawet kiedy uciekł mi cały ten rok... Ale nie o tym dzisiaj będę pisać. Nie będzie nostalgicznie, wręcz przeciwnie. Będzie wesoło ponieważ mam dla Was pomysł na wesołego Mikołaja i jeszcze bardziej wesoły zaprzęg reniferów ;)Czytaj więcej »

SPOSOBY NA WIGILIJNEGO ŚLEDZIA

Z Majeczką w kuchni

SPOSOBY NA WIGILIJNEGO ŚLEDZIA

Karp w galarecie, ryba po grecku,śledzie, łosoś w orzechowej panierce, ryby pieczone, smażone...Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez ryb. Wśród nich wszystkich najpopularniejszy jest śledź i to jemu poświęcam dzisiejszego posta. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, zawsze inaczej, zawsze smacznie.. Kupując śledzie, które potem podam mojej rodzinie, sięgam po śledzie SEKO. Mięciutkie, bielutkie, bez skóry..IdealneZobaczcie moje propozycje na przygotowanie śledzia. *Śledzie w oleju z cebulką Wykonanie:1 opakowanie filetów śledziowych solonych a'la matjas w oleju rzepakowym Seko 250 g1 cebulkakilka łyżek oleju lnianegoWykonanie:Filety śledziowe odsączamy z zalewy. Każdy filet kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy  w piórka. Cebulę mieszamy ze śledziami, zalewamy olejem, odstawiamy na min noc żeby smaki się przegryzły. *Śledzie z zielonym groszkiem:Wykonanie:200 g filetów śledziowych solonych a'la matias Sekopół puszki zielonego groszku1 czerwona cebulkaszczypiorek z jednej cebulki dymkiłyżka śmietanyłyżka majonezusól, pieprz do smakuWykonanie:Śledzie wyjmujemy z zalewy, moczymy do pożądanej słoności- ok godziny. Cebulkę drobno siekamy. Wymoczone śledzie kroimy w większą kostkę. Dodajemy do nich cebulę, osączony groszek, posiekany drobno szczypiorek, dokładamy majonez, śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Inne przepisy ze śledziem w roli głownej, do których świetnie sprawdza się produkty Seko, znajdziecie tutaj:SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMITATAR ZE ŚLEDZIAŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ I ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMIOCTOWE ROLMOPSYŚLEDZIE W ŚMIETANIESAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKUŚLEDZIE CYTRYNOWEWINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMIŚLEDZIE PO JAPOŃSKUW ofercie firmy znajdziemy też wiele gotowych dań ze śledziem w roli głownej, które tylko wystarczy przełożyć na talerz. Są to m.in:*Beczka śledzia - Śledzie z ziołami w oleju* Beczka śledzi-Filety z olejem wiejskimNa szybko można mieć pyszne śledziki w zasięgu ręki. 

Gaijin w podróży

Świąteczna tradycja jedzenia kurczaka z KFC w Japonii

Japonia i Boże Narodzenie to dość dziwne połączenie, zwłaszcza że w Kraju Kwitnącej Wiśni jest jedynie ok. 0,7% chrześcijan. A jednak i tam wszyscy wyczekują Gwiazdki. Dlaczego? Bo ciepłe i radosne święta Bożego Narodzenia to idealny moment na…rozkręcenie biznesu. Ale to nie jedyna ciekawostka związana z Bożym Narodzeniem po japońsku. Podobnie jak i w Europie, w Japonii już od połowy listopada witryny sklepowe zapełniają się bałwanami, Mikołajami i świecącymi lampionami. W centrach miast pojawiają się choinki, a Japończycy przy rytmach popularnych świątecznych piosenek wpadają w zakupowy szał. W domach na środku salonu staje choinka, a w pokoju dzieci wiszą świąteczne skarpety, do których Mikołaj nocą wrzuci prezenty. Rodziny zasiadają do stołu i zajadają się…pieczonym kurczakiem. Skąd ten zwyczaj? Wigilijny kurczak Ta dziwna tradycja rozpoczęła się najprawdopodobniej w momencie, kiedy grupa obcokrajowców chcąca uczcić święto dziękczynienia próbowała znaleźć w sklepach indyka. Kiedy jednak na nic zdały się poszukiwania, w zamian kupowali oni japońskie kurczaki. Właściciele biznesów zauważyli tu możliwość zarobienia i po jakimś czasie zaczęli sprzedawać specjalne zestawy. Dziś podczas świąt Bożego Narodzenia KFC zarabia krocie na sprzedaży świątecznych zestawów. W ich skład zazwyczaj wchodzi kubełek kawałków kurczaka, ciasto czekoladowe oraz sałatka. W innej wersji możemy dostać całego kurczaka i dodatkowo zamówić szampana. Złoty interes W 1970 roku w Nagoi powstała pierwsza restauracja KFC. 3 lata później za sprawą kampanii reklamowej „Kentucky for Christmas!”, popularność restauracji zaczęła gwałtownie rosnąć. Dziś właściciele amerykańskich restauracji w czasie Wigilii zarabiają 20% swojego rocznego dochodu. Japonia znana jest z tego, że przejmuje niektóre tradycje ze świata Zachodu. Nie inaczej było i w przypadku Bożego Narodzenia. Wprawdzie święto to w Japonii nie ma religijnego wymiaru, jednak jeśli chodzi o poziom komercjalizacji, Japonia wcale nie ustępuje Amerykanom. Boże Narodzenie w Japonii to wyjątkowo radosny czas nie tylko dla mieszkańców, ale i właścicieli interesów, którzy w tych dniach zarabiają krocie. Oczywiście na szczycie beneficjentów znajdują się właściciele amerykańskich fast foodów KFC. Artykuł Świąteczna tradycja jedzenia kurczaka z KFC w Japonii pochodzi z serwisu Gaijin w Podróży.

Piernik na ostatnią chwilę

Lekki brzusio

Piernik na ostatnią chwilę

TU TERAZ

Płacili składki i sądzili, że są w PiS. Nie byli

Leszek Grzelaczyk z Kalisza podpisał w 2008 roku deklarację przystąpienia do PiS. Od tego momentu płacił na rzecz partii 10 złotych miesięcznie. Po sześciu latach [...]

TU TERAZ

Justyna dusiła się w karetce. „Wypadła jej rurka intubacyjna, lekarka wyszła”

Justyna przewożona była z jednego szpitala do drugiego. Cały czas była zaintubowana. Już pod szpitalem z karetki wyszła opiekującą się 32-latką lekarka, rurka intubacyjna się [...]

TU TERAZ

Wydała 119 złotych, uratowała życie całej rodziny. „Opłacało się”

Trzyosobowa rodzina ze Zgierza podtruła się czadem. Z mieszkania wybiegli w nocy, zaalarmowani czujnikiem tlenku węgla. – Wydałam 119 złotych. To niewygórowana cena za uratowanie [...]

TU TERAZ

Sylwester odwołany, bo boją się o nowy dworzec

Miał być koncert, dobra zabawa i pokaz fajerwerków. Nie będzie niczego, bo plany miejskiego sylwestra przed nowym, łódzkim superdworcem zostały właśnie skreślone przez PKP. Dlaczego? [...]

TU TERAZ

Akcja „Łódź przyjmuje rodzinę z Aleppo!”

Zwracamy się z pilnym wnioskiem o podjęcie przez Radę Miejską uchwały w sprawie zapewnienia warunków do osiedlenia się w Łodzi co najmniej jednej rodzinie z [...]

TU TERAZ

Teatr Nowy w Łodzi. Będzie Witkacy, Mrożek i Nabokov

Andrzej Bart, dyrektor artystyczny Teatru Nowego w Łodzi, zdradza plany na nowy repertuar. Repertuar wysokich lotów! Więcej informacji

TU TERAZ

Poważne zarzuty wobec lekarki z łódzkiego pogotowia ratunkowego. Pacjentka zmarła

Narażenie pacjentki na niebezpieczeństwo utraty życia i zdrowia – taki zarzut usłyszała 69-letnia lekarka z Wojewódzkiej Stacji Ratownictwa Medycznego w Łodzi. Chora zmarła. Więcej informacji

TU TERAZ

Święta 2016 – bestsellery pod choinką. Przegląd najczęściej kupowanych prezentów w 2016 r.

Statystyczny Polak kupił swoim bliskim w prezencie „Jadłonomię” Marty Dymek i płytę Metallici. Dziewczynki dostaną lalkę Elzę z bajki „Kraina Lodu” a chłopcy klocki lego. [...]

TU TERAZ

Wigilia służb mundurowych województwa łódzkiego 2016 [ZDJĘCIA, FILM]

20 grudnia EC1 gościło przedstawicieli wszelkich służb mundurowych województwa łódzkiego. Na oficjalne spotkanie wigilijne przyszli m. in. policjanci, celnicy, strażacy i strażnicy miejscy. Więcej informacji

TU TERAZ

Gęsta mgła i sparaliżowany ruch lotniczy nad Krakowem

Poważne utrudnienia na lotnisku Kraków-Balice. Kilkadziesiąt rejsów zostało odwołanych lub przekierowanych. Jak podało lotnisko, problemem jest gęsta mgła oraz niska podstawa chmur. Więcej informacji

TU TERAZ

Świąteczna ciężarówka Coca-Coli przyjechała do Warszawy! [ZDJĘCIA]

Słynna ciężarówka Coca-Coli przyjechała do Warszawy. Znany z kampanii reklamowych pojazd zaparkował na Stadionie Narodowym, gdzie można zrobić sobie zdjęcie ze św. Mikołajem, skorzystać z [...]

Kto korzysta z wirtualnych asystentów?

Komórkomania.pl

Kto korzysta z wirtualnych asystentów?

Czy wiedzieliście, że Olympus miał aparat do fotografii natychmiastowej? Oto Olympus Camedia C-211

Fotoblogia.pl

Czy wiedzieliście, że Olympus miał aparat do fotografii natychmiastowej? Oto Olympus Camedia C-211

Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika

Poezja smaku

Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika

Piernik z Inką.

Poezja Smaków

Piernik z Inką.

Piernik z Inką. Maksymalnie intensywne i maksymalnie wilgotne ciasto z przyprawami korzennymi i nutką smaku kawy zbożowej - idealnie pasuje do kubka naszej ulubionej kawy a nawet herbaty. Przełożony dżemem z leśnych owoców i podkreślony ganache czekoladowym wprost rozpływa się w ustach. Fenomenalny piernik, który nie musi dojrzewać i który pobije na głowę wiele innych świątecznych wypieków. Takiego wypieku nie dostaniecie w żadnej piekarni, gorąco polecam! :-)Składniki (foremka o wymiarach 14 x 24 cm):125 g masła1 szklanka cukru pudru2 łyżki miodu2 łyżki dżemu z leśnych owocówopakowanie naturalnej przyprawy do piernika - 20 g2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżki Inki Klasycznej 230 ml mleka2 jaja300 g mąki pszennejpolewa:70 ml śmietany kremówki 30%100 g dobrej mlecznej czekoladypłaska łyżka Inki Klasycznejorzechy, migdały, skórka pomarańczowa do ozdobienia wierzchuDo przełożenia - 200 g dżemu z leśnych owoców.Wykonanie:Masło wraz z cukrem umieścić w rondlu i podgrzewać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać miód, powidła oraz przyprawę do piernika i podgrzać chwilę, stale mieszając, by wszystkie składniki się połączyły. Odstawić do przestygnięcia.Jajka roztrzepać.Do masy dodać: sodę, kawę, mleko oraz roztrzepana jaja. Zmiksować i na końcu dodać stopniowo (łyżka po łyżce) mąkę.Ciasto wlać do posmarowanej masłem i omączonej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 55 minut (lub do suchego patyczka).Kiedy ciasto przestygnie dzielimy je na 3 części i przekładamy dżemem. W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę, połamaną czekoladę oraz płaską łyżkę Inki. Podgrzewać do rozpuszczenia i jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto. Udekorować migdałami, skórką pomarańczową i orzechami.Smacznego!Pozdrawiam ciepło,Kasia :-)

Mienta blog

Bułeczki drożdżowe z soczewicą i suszonymi pomidorami

Pomidorowe bułeczki drożdżowe z soczewicą, nadają się na każdą okazję. Na zbliżające się święta mogą być podawane do barszczu, na nadchodzącego Sylwestra jako przegryzka. Smakują najmłodszym, więc będą dobre na wszelakie imprezy karnawałowe, albo poprostu na drugie śniadanie do szkoły. Polecam :) 250 g mąki orkiszowej jasnej 10 g drożdży 0/5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli 100 ml ciepłej wody 50 ml passaty pomidorowej 80 ml oleju (użyłam oleju z suszonych pomidorów)   0/5 czerwonej cebuli łyżka oleju z suszonych pomidorów 3 łyżki passaty pomidorowej 100 g czerwonej soczewicy 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów ząbek czosnku Drożdże mieszamy z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżeczkę mąki, łyżkę ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy do mąki wraz z resztą składników i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojeia objętości. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, w podwójnej ilości wody (około 12 minut). Odstawiamy do ostudzenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ją do soczewicy, wraz z passatą i suszonymi pomidorami. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Rozsmarowujemy na nim farsz. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok. 2 cm kawałki, które układamy na […] Artykuł Bułeczki drożdżowe z soczewicą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog.

całuski kokosowe z konfiturą malinową

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

całuski kokosowe z konfiturą malinową