Z Majeczką w kuchni
SPOSOBY NA WIGILIJNEGO ŚLEDZIA
Karp w galarecie, ryba po grecku,śledzie, łosoś w orzechowej panierce, ryby pieczone, smażone...Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez ryb. Wśród nich wszystkich najpopularniejszy jest śledź i to jemu poświęcam dzisiejszego posta. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, zawsze inaczej, zawsze smacznie.. Kupując śledzie, które potem podam mojej rodzinie, sięgam po śledzie SEKO. Mięciutkie, bielutkie, bez skóry..IdealneZobaczcie moje propozycje na przygotowanie śledzia. *Śledzie w oleju z cebulką Wykonanie:1 opakowanie filetów śledziowych solonych a'la matjas w oleju rzepakowym Seko 250 g1 cebulkakilka łyżek oleju lnianegoWykonanie:Filety śledziowe odsączamy z zalewy. Każdy filet kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy w piórka. Cebulę mieszamy ze śledziami, zalewamy olejem, odstawiamy na min noc żeby smaki się przegryzły. *Śledzie z zielonym groszkiem:Wykonanie:200 g filetów śledziowych solonych a'la matias Sekopół puszki zielonego groszku1 czerwona cebulkaszczypiorek z jednej cebulki dymkiłyżka śmietanyłyżka majonezusól, pieprz do smakuWykonanie:Śledzie wyjmujemy z zalewy, moczymy do pożądanej słoności- ok godziny. Cebulkę drobno siekamy. Wymoczone śledzie kroimy w większą kostkę. Dodajemy do nich cebulę, osączony groszek, posiekany drobno szczypiorek, dokładamy majonez, śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Inne przepisy ze śledziem w roli głownej, do których świetnie sprawdza się produkty Seko, znajdziecie tutaj:SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMITATAR ZE ŚLEDZIAŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ I ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMIOCTOWE ROLMOPSYŚLEDZIE W ŚMIETANIESAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKUŚLEDZIE CYTRYNOWEWINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMIŚLEDZIE PO JAPOŃSKUW ofercie firmy znajdziemy też wiele gotowych dań ze śledziem w roli głownej, które tylko wystarczy przełożyć na talerz. Są to m.in:*Beczka śledzia - Śledzie z ziołami w oleju* Beczka śledzi-Filety z olejem wiejskimNa szybko można mieć pyszne śledziki w zasięgu ręki.