Miód i Pieprz
soczysta pieczona rolada ze schabu nadziana śliwkami
rolada schabowa ze śliwkąSolidna porcja soczystego mięsa, przesycona fantastycznym aromatem śliwek, to właśnie moja obiadowa propozycja w te szare i ponure dni.składniki 1,5 kg ładnie wykrojonego schabu150 g suszonych śliwek50 ml wódki żołądkowej gorzkiej50 g masłamarynata2 łyżki octu jabłkowego2 łyżki domowego maggi, przepis na tej stroniesól, pieprzDodatkowo sznurek do wiązania schabuSposób przygotowaniaWszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy.Schab myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). Suszone śliwki wkładamy do miski, zalewamy wódką i zostawiamy na 30-40 minut. Schab wyjmujemy z lodówki i nożem rozcinamy (wzdłuż całej długości mięsa), tworząc płat o grubości 2-3 cm ( uważamy przy tym, aby nie podziurawić schabu).Na tak powstały płat wykładamy śliwki, starając się równomiernie je rozłożyć.Następnie mięso rolujemy i obwiązujemy sznurkiem ( tak jak szynki czy balerony).Teraz na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy schab z każdej strony, na złoto brązowy kolor. Obsmażanie zabezpieczy mięso, przed wypłynięciem z niego soków w czasie pieczenia.Teraz schab układamy, do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni.W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy schab i pieczemy przez kolejne 60 minut.Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30 minut.Jest to bardzo ważny etap, który umożliwia mięsiwu, wchłonięcie z powrotem wypieczonych soków. Teraz możemy wyjąć schab z piekarnika i podać na gorąco, podlewając porcje sosem, lub na zimnoJeżeli podajemy schab na gorąco, warto z sosu z pod pieczeni, przyrządzić śliwkowy sos.Sos śliwkowy ( składniki nie ujęte w przepisie)W garnku roztapiamy 50 g masła, wrzucamy na masło garść suszonych śliwek, smażymy je przez dwie minuty i dodajemy sos z pod pieczeni (jedną łyżkę wazową), oraz 250 ml słodkiej śmietany( najlepiej 30%).Całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, (oczywiście wcześniej próbujemy czy jest taka potrzeba, przecież sos z pod pieczeni jest już przyprawiany) i gotowe.Sosem polewamy porcję upieczonego schabu.