Sernik waniliowy z żurawinami

Pełny talerz

Sernik waniliowy z żurawinami

Lekkie risotto z pieczarkami i groszkiem #sprytnieizdrowo

Two broke sisters

Lekkie risotto z pieczarkami i groszkiem #sprytnieizdrowo

Do naszego biura zawitała Mikołajowa. Zobacz, co nam przyniosła

Komórkomania.pl

Do naszego biura zawitała Mikołajowa. Zobacz, co nam przyniosła

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Kulinarny blog

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

A może zamiast tradycyjnych śledzi na naszym świątecznym stole zagości sałatka śledziowa z czerwoną fasolą? Może pora na odrobinę odmiany? Jak myślicie… W każdym bądź razie zachęcam Was do spróbowania przepisu na tą sałatkę bo jest bardzo oryginalny i wyjątkowy smak zawdzięcza odrobinie musztardy, którą dodajemy do sałatki. Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – składniki 0,5 kg płatów śledziowych matias (możecie użyć tych a’la matias) puszka czerwonej fasoli 2 duże cebule 5 ogórków konserwowych 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny łyżka oliwy sól pieprz Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – przepis: Śledzie namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na patelni z odrobiną oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie, ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu i solą – ale uważajcie bo śledzie były już słone. Smacznego! Post Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kia zapowiada Picanto trzeciej generacji

Autokult

Kia zapowiada Picanto trzeciej generacji

BUUBA

Te Święta będą lepsze od poprzednich, jeśli zastosujesz się do tych kilku wskazówek!

Wydaje się niemożliwe? A zobacz jakie to proste! :) Artykuł Te Święta będą lepsze od poprzednich, jeśli zastosujesz się do tych kilku wskazówek! pochodzi z serwisu Buuba.

Speed Tester #1 - Samsung Galaxy S7 kontra LG G5 - porównanie szybkości

Komórkomania.pl

Speed Tester #1 - Samsung Galaxy S7 kontra LG G5 - porównanie szybkości

Oto 30 wschodzących gwiazd fotografii ślubnej 2016 roku. Takie będą trendy?

Fotoblogia.pl

Oto 30 wschodzących gwiazd fotografii ślubnej 2016 roku. Takie będą trendy?

Sensory rejestrujące z prędkością 1 miliona kl./s mogą niebawem stać się rzeczywistością

Fotoblogia.pl

Sensory rejestrujące z prędkością 1 miliona kl./s mogą niebawem stać się rzeczywistością

Tablica świetlna DIY

Lady of the House

Tablica świetlna DIY

Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów

Kolorowo torcikowo

Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów

Ciasteczka słoneczka

Ala piecze i gotuje

Ciasteczka słoneczka

Piernik staropolski z czekoladą

Magiczna Kuchnia

Piernik staropolski z czekoladą

Piernika piekłyśmy i przekładałyśmy z Julką w sobotę, ale dopiero dziś znalazłam chwilkę na umieszczenie wpisu. To taki eksperyment, bo ja swojego standardowo przełożyłam powidłem przepis znajdziecie tutaj, ale że Julcia nie lubi to swojego w mniejszej wersji przełożyła nutellą. Zobaczymy w Boże narodzenie jak będę kiedy go rozkroimy, bo mój piernik ładnie mięknie, a jej z czekolada troszkę wolniej.   Piernik staropolski z czekoladą Składniki na piernik staropolski z czekoladą: Trochę ciasta na piernik staropolski, który trzeba było nastawić kilka tygodni wcześniej, a przepis na niego znajdziecie tutaj Mały słoiczek czekolady   Przygotowanie piernika staropolskiego z czekoladą Ciasto wałkujemy na trzy mniej więcej takiej samej wielkości prostokąty. Rozwałkowane ciasto pieczemy na jednej bardzo dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200"C przez około 15 minut. Tak aby nam się ładnie zarumieniły. Upieczone odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Pierniki przekładamy czekoladą i szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka dni, aby namiękł. Smacznego !!!          

Piernik ucierany na piwie

AGA W KUCHNI

Piernik ucierany na piwie

Spieszę Wam już z ostatnim świątecznym przepisem w tym roku, a mianowicie Piernik ucierany na piwie przełożony powidłami i musem jabłkowym - pyszny :) Przepis znalazłam w książce "Wypieki Siostry Marii" wydawnictwa Martel.Składniki:0,5 kg mąki,250 g cukru, 3 jajka,70 g margaryny,200 g miodu,1 szklanka piwa,1/2 opakowania przyprawy do piernika,1,5 łyżki sody oczyszczonej,7-8 łyżek musu jabłkowego,7-8 łyżek powideł śliwkowych.Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie wlewamy płynny miód (jeśli rozpuszczaliśmy to wlewamy ostudzony), na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i piwo. Ciasto może ciężko się już ucierać, dlatego podlewamy je piwem. Dosypujemy przyprawę do piernika. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie staramy się wmieszać w ciasto. Piernik bardzo rośnie, więc warto upiec go w większej keksówce :)Pieczemy ok. 80 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu rozcinamy piernik w dwóch miejscach- przekładamy musem jabłkowym i powidłami śliwkowymi.Dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypkami.

Książki Siostry Marii część 2

AGA W KUCHNI

Książki Siostry Marii część 2

Dzisiaj chcę Wam pokazać i krótko opisać kolejne książki z wspaniałymi przepisami Siostry Marii "Dania i potrawy z ryb", Mięsa" oraz "Przepisy" wydawnictwa Martel1. "Dania i potrawy z ryb Siostry Marii"Książka została podzielona na trzy kategorie: zupy- tutaj znajdziemy przede wszystkim przepisy na zupy rybne, z owocami morza czy krewetkami. Druga kategoria to: przystawki, sałatki, kanapki- tutaj możemy poszukać inspiracji na faszerowane jajka, rolady, przeróżne sałatki z dodatkiem ryb czy marynowane śledziki. Ostatnia kategoria to dania z ryb i owoców morza, a w szczególności kotleciki rybne, smażone ryby z patelni, a nawet pizze i paella.2. "Mięsa Siostry Marii"To książkę powinien mieć każdy, kto często staje z dylematem: Co dzisiaj zrobić na obiad? W tej książce znajdziemy wiele pomysłów na dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, mięsa mielonego, a także na pasztety i podroby oraz typowe proste sosy do wykonania.3. "Przepisy Siostry Marii"Jest to zbiór potraw świąteczny, ale nie tylko- pierwsza część przepisy podstawowe- na zacierki, groszek ptysiowy, risotto, naleśniki, pasty, frytki itp...Kolejne kategorie z przepisami to: Adwent-a w nim m.im. popularne ciasto św. Jakuba, Wigilia i Boże Narodzenie- tutaj nie brakuje dań z karpiem i makiem w roli głównej, Karnawał- tu same pyszności: chrusty, pączki, Wielki Post- dania postne, Wielkanoc- wiele pomysłów na faszerowane jajka, sałatki, żurki, babki oraz Uroczystości rodzinne- a w nich przepis na moją ulubioną zupę cebulową, serową, gulasz oraz ziemniaki w różnych odsłonach.

Tort makowy z kremem marcepanowym

FOOD2

Tort makowy z kremem marcepanowym

Karim Bouchetata ujął pierwszy śnieg na Saharze od 37 lat

Fotoblogia.pl

Karim Bouchetata ujął pierwszy śnieg na Saharze od 37 lat

Pustynia Sahara to nie jest miejsce, na którym spodziewać się można śniegu. Fakt, amplituda temperatur jest dość duża, aczkolwiek przeciętnie temperatura wynosi tam około 30 stopni Celsjusza. Podsumowaniem tego dziwnego roku jest dziwne zdarzenie – na pustyni spadł śnieg!Czytaj więcej w Fotoblogia.pl

Burgery z soczewicy

PASJA TWORZENIA

Burgery z soczewicy

Blogmas: dzień 22. - świąteczny TAG. ;)

PO PROSTU MADUSIA

Blogmas: dzień 22. - świąteczny TAG. ;)

      Na trzy dni przed Świętami tempo prac domowych znacznie się zwiększa, przez co zdecydowanie mniej czasu mam na blogaska. Nie oznacza to jednak, że będzie on zaniedbany, oj nie, codzienny blogmas musi być. ;) Po raz kolejny zainspirowała mnie blogosfera, gdzie dość popularny stał się świąteczny TAG i dzisiaj to właśnie on będzie bohaterem blogmasa. ;)      1) Ulubiony świąteczny film? - pisałam już notkę o świątecznych filmach, ale takim moim totalnym świąteczny faworytem jest komedia romantyczna "Holiday". Jest to zdecydowanie jestem z filmów, który i bawi i wzrusza i sprawia, że na serduszku robi się ciepło. :) Do tego rewelacyjna obsada, piękne krajobrazy i cudna historia. I oczywiście szczęśliwe zakończenie. I cudowny wątek ze starszym panem, który jak tylko pokazuje się na ekranie, to sprawia, że mam mokre oczy. Absolutnie polecam, zwłaszcza że w Święta ma lecieć w telewizji, także warto sobie na niego wygospodarować czas. :)          2) Ulubiony świąteczny kolor? - trochę musiałam się zastanowić nad odpowiedzią, ale po chwili stwierdziłam, że przecież jest to kolor choinki. Kojarzycie taki intensywny, nieco butelkowy, odcień zieleni, który mają igły na choince. Taki soczysty i intensywny. To zdecydowanie mój ulubiony świąteczny kolor. Ostatnio w Biedronce takie świąteczne cotton ballsy były i właśnie w zestawie z czerwonymi występował dokładnie ten odcień zieleni, który mam na myśli. ;)         3) Ubierasz się odświętnie czy spędzasz Święta w piżamie? - zwykle odświętnie, mam takie dwie ciemne sukienki, które zawsze idealnie się w tej roli spełniały, chociaż w zeszłym roku postawiłam na szarości i piankową spódnicę. Nie miałabym jednak nic przeciwko spędzaniu Świąt w piżamce, bo ja ogólnie bardzo lubię siedzieć w domku właśnie w niej. ;)              4) Otwierasz prezenty w Wigilię czy świąteczny poranek? - wiadomo, że w Wigilię. ;p Po kolacji zawsze albo ja albo moja siostra rozdajemy wszystkim prezenty spod choinki, a później jest wielkie odpakowywanie i dyskusja o tym kto co dostał, dlaczego w ogóle dostał coś takiego i czy się podoba. A zdecydowanie największą radość sprawia mi oglądanie, jak ktoś rozpakowuje prezent ode mnie, zwłaszcza jak jest dość nietypowy. ;))szczęśliwa Magdalena. <3      5) Czy kiedykolwiek zbudowałaś dom z piernika? - domku nie budowałam, ale miliony pierniczków upiekłam. ;) Teraz w grudniu już trzy razy je piekłam i mam nadzieję, że ta trzecia porcja doczeka już do Świąt, szczególnie że dopiero zaraz zabieram się za jej ozdabianie. ;)     6) Co lubisz robić podczas przerwy świątecznej? - zawsze najchętniej spałam. ;) W trakcie studiów też sporo się uczyłam, bo zawsze po Nowym Roku były pierwsze przedterminowe egzaminy. W zeszłym roku pracowałam. A w tym pewnie będę po prostu odpoczywała, zajadała się świątecznym bigosikiem w zaciszu naszego krakowskiego mieszkania siedząc pod kocykiem i czytała te wszystkie cudowne książki, które znajdę pod choinką. ;)        7) Jakieś świąteczne życzenia? - będą na blogasku za dwa dni, bo w Wigilię pojawi się specjalny post z życzeniami świątecznymi. :) Także na razie życzę jedynie cierpliwości i wytrwałości przy przedświątecznym sprzątaniu i pobycie w kuchni. ;)      8) Ulubiony bożonarodzeniowy zapach? - myślałam nad pierniczkami, zastanawiałam się też nad zapachem choinki, gdy do mojego noska dotarł zapach z kuchni, gdzie na palniku stoi ogromny gar ze świątecznym bigosikiem. I odpowiedź sama się nasunęła, bo to jest zdecydowanie mój najukochańszy zapach, który kojarzy mi się nie tylko ze Świętami, ale także z Sylwestrem, gdy na studiach wyjeżdżaliśmy ze znajomymi do chatki w górach, gdzie zawsze brałam ogromną porcję tegoż właśnie bigosiku, który idealnie pasuje pod zimą wódeczkę. ;)        9) Ulubione świąteczne jedzenie? - tutaj zwycięzca jest tylko jeden - wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Czekam na nie cały rok i zawsze pochłaniam je w ilości, której nie da się określić. Nie ma absolutnie niczego lepszego (bigosik jest tuż za nim), zwłaszcza że u nas w domu lepienie pierogów w Wigilię to cały rytuał. ;) Mama robi ciasto i wykrawa pierogi, a ja z siostrą nakładamy farsz i sklejamy. Co roku są podejrzenia, że ja swoje specjalnie sklejam zbyt słabo, żeby się lekko rozpadły w garnku, bo wtedy mogę je zjeść od razu. ;) Nie potwierdzam, nie zaprzeczam. ;))duuuża porcja miłości. <3      I na dzisiaj to tyle, strasznie głodna się zrobiłam w trakcie pisania, a że czeka mnie teraz zdobienie pierniczków, to dla ich bezpieczeństwa lepiej będzie, jak sobie podjem troszkę bigosiku. ;)~~Madusia.

Ziemniaki faszerowane śledziem

EWA W KUCHNI

Ziemniaki faszerowane śledziem

Odcinkowy pomiar prędkości działa już wszędzie!

Autokult

Odcinkowy pomiar prędkości działa już wszędzie!

Konkurs kukurydziany - WYNIKI!

Smaczna Pyza

Konkurs kukurydziany - WYNIKI!

ZIELONY SERNIK Z HERBATĄ MATCHA

Słodkie zapomnienie

ZIELONY SERNIK Z HERBATĄ MATCHA

Świąteczne, cynamonowe, muffiny

Smakowity Kąsek

Świąteczne, cynamonowe, muffiny

Czebureki - tatarskie pierogi

Mój kulinarny pamiętnik

Czebureki - tatarskie pierogi

Ciasto piernikowe z budyniem z białej czekolady, szybkie

Cook Yourself

Ciasto piernikowe z budyniem z białej czekolady, szybkie

Ja pierniczę, ale konkurs (do wygrania 500 zł na zakupy)

Lady Gugu

Ja pierniczę, ale konkurs (do wygrania 500 zł na zakupy)

Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

Karmelowy

Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

Nowy Fiat 500 Lounge 1.2 - zdjęcia

Autokult

Nowy Fiat 500 Lounge 1.2 - zdjęcia

Prawie 10 lat sukcesów – tak pokrótce można opisać historię najmniejszego w gamie Fiata 500. Ten sympatyczny z wyglądu samochodzik zasługuje na szacunek i tytuł godnego następcy włoskich maluchów. Spotkanie z poliftowym modelem przyniosło tyle samo radości, co rozczarowań.Czytaj więcej w Autokult.pl

Journalistka

O CO CHODZI VEGANOM I DLACZEGO SĄ PAIN IN THE ASS

Historia jest krótka i spotyka każdego, kto wyklucza ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Koleżanka z biura zapytała czy zamawiam coś na lunch, a kiedy odpowiedziałam, że mam swoje, odpowiedziała: wow, you are so well-organised! Żeby nie wyjść na jakąś fanatyczkę perfekcyjnej organizacji życia, czyli kogoś, kim nie jestem, odrzekłam jedynie, że specjalnie nie mam wyboru, ponieważ od Read More