Szafeczka blog

Jak spieprzyć dziecku święta – (anty)poradnik

Do świąt mamy jeszcze kilka dni. W wielu domach już czuć gorączkową atmosferę przygotowań. Jadnak czy myślałaś w kontekście świąt o swoim dziecku? Nie tylko o prezencie, natomiast w szerszej perspektywie. Nie? No to zastanówmy się razem, jak spieprzyć dziecku święta. Nie miej czasu dla dziecka. W każdej wolnej chwili daj się pochłonąć przedświątecznym obowiązkom. Sprzątaj, popędzaj,… The post Jak spieprzyć dziecku święta – (anty)poradnik appeared first on szafeczka.com.

Świąteczny keks

Wielki Apetyt

Świąteczny keks

Nigdy nie przepadałam za keksami. Okazało się, że to tylko kwestia nietrafionych przepisów. Pokombinowałam, pomieszałam i wyszedł nieziemsko- pyszny keks świąteczny.Warto go przygotować bo jest naprawdę wyjątkowy.Świąteczny keksCzytaj więcej »Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

PAULINA WNUK

Przepis na domowy zakwas z buraków

Mój pierwszy zakwas buraczany zrobiłam dwa lata temu będąc na poście dr. Dąbrowskiej. Wtedy byłam do niego średnio przekonana i nawet nie zrobiłam z niego barszczu. W tym roku ponieważ naczytałam się o prozdrowotnych właściwościach picia zakwasu z buraków, to postanowiłam zrobić go ponownie, wykorzystać na barszcz oraz zostawić trochę do picia.   Zakwas buraczany […]

Kurczak w pomarańczach

Wielki Apetyt

Kurczak w pomarańczach

Świąteczny tort marcepanowy

Wielki Apetyt

Świąteczny tort marcepanowy

qbk blog … photoblog

#WolneMedia

Pod Sejm dotarłem kilka godzin po właściwej demonstracji więc dużo już się nie działo. Ale ludzie nadal stoją, grzeją się przy koksownikach i pijąc herbatę. Sejm jest otoczony zmarzniętą policją. A ludzie nie wyglądają na to żeby gdzieś się wybierali. #WolneMedia Warszawa, Sejm, 18 grudnia 2016

Afro bez fryzjera, czyli drobne loczki na słomki

ANIA MALUJE

Afro bez fryzjera, czyli drobne loczki na słomki

 Sprawdzam sobie czasami różne urodowe patenty i pewnego dnia ciekawość kazała mi sprawdzić czy drobne loczki na słomki to rzeczywiście działający trik czy ściema.Czytaj dalej »

Fotoblogia.pl

3 proste sposoby na kreatywną podstawkę do instaxów [zrób to sam]

Jeśli nie wiecie co zrobić ze swoimi zdjęciami natychmiastowymi to mam Wystarczy kilka minut, aby wykonać ciekawe i nietypowe podstawki do zdjęć natychmiastowych, jak instax mini. Oto trzy proste, tanie i szybkie sposoby, które wykona każdy z Was.Czytaj więcej w Fotoblogia.pl

Tarta orzechowa

Wielki Apetyt

Tarta orzechowa

Cudowna! Wręcz idealna. Mocno orzechowa. Z jednej strony kremowa, z drugiej chrupiąca. Świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak Święta w rodzinnym gronie, elegancka kolacja we dwoje czy słodki Sylwestrowy akcent na stole.Świąteczna tarta orzechowaCzytaj więcej »Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com/

Zakładaj buty i chodź!

Martyna G

Zakładaj buty i chodź!

MSI Optix G27C: zakrzywiony monitor gamingowy z panelem VA i dużym zakresem barw

Gadźetomania.pl

MSI Optix G27C: zakrzywiony monitor gamingowy z panelem VA i dużym zakresem barw

Grudniowa Macedonia: w górach Pelister

BAŁKANY WEDŁUG RUDEJ

Grudniowa Macedonia: w górach Pelister

Pierniczki z kremem kakaowo-miętowym

Moja smaczna kuchnia

Pierniczki z kremem kakaowo-miętowym

EKSPERYMENTALNIE

Sałatka śledziowa z jajkiem

Na Wigilię zwykle przygotowujemy smażonego karpia. Ja jednak od karpia wolę śledzie na Wigilię. Dlatego dziś sałatka śledziowa z jajkiem i jabłkiem. W... The post Sałatka śledziowa z jajkiem appeared first on Eksperymentuj z życiem.

Tartan

STYLLOVE

Tartan

Pierniczki

Moja smaczna kuchnia

Pierniczki

Inka z syropem imbirowym i mleczną pianką

Domowa Cukiernia Ewy

Inka z syropem imbirowym i mleczną pianką

Kawa, która z pewnością Was rozgrzeję, nawet w mrozny dzień. W zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż książka, koc i pyszna kawa. Jeśli tak jak ja jesteście smakoszami kawy zbożowej, ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Główną rolę gra w niej imbir, przyprawa idealna na tę porę roku. Bardzo polecam, spróbujcie!     Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)   Składniki: 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka z orkiszem 60 ml wody mleko 3,2% 15 ml syropu imbirowego 10 ml syropu czekoladowego cukier czekolada (do dekoracji)   Kawę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, odłożyć. Obydwa syropy przelać do długiej szklanki. Mleko spienić. Gorące mleko wlać do szklanki (do 3/4 objętości naczynia) i uzupełnić je spienionym mlekiem. Wlać porcję kawy. Dodać kolejne 3 łyżeczki mlecznej piany, udekorować czekoladowymi wiórkami. Smacznego :)   Przepis dodaję do akcji:    

Seb Janiak wizualizuje siły natury w swoich nowych projektach - Gravity oraz Magnetic Radiation

Fotoblogia.pl

Seb Janiak wizualizuje siły natury w swoich nowych projektach - Gravity oraz Magnetic Radiation

PREMIUMMOTO

Ford Focus RS – drift mode ON – galeria zdjęć

Blog motoryzacyjny PremiumMoto.pl Ford Focus RS – drift mode ON – galeria zdjęć Ford Focus RS zapewnia maksimum satysfakcji przy minimalnym nakładzie wysiłku, jest banalnie prosty w opanowaniu, a przy tym diabelnie efektywny na suchej i wyjątkowo efektowny na mokrej nawierzchni. Wszystko podane jest na tacy – nie trzeba umiejętności kierowcy rajdowego, aby w Focusie RS w pełni wykorzystać 350 KM i doskonale się przy tym bawić. Zapraszam do galerii zdjęć z moich zabaw Fordem Focusem RS uwiecznionych przez znanego carspottera. Ford Focus RS – drift mode ON – galeria zdjęć czytaj na Blog motoryzacyjny PremiumMoto.pl

Pracuję nad pierwszym e-bookiem, premiera planowana w styczniu

Facetem jestem i o siebie dbam

Pracuję nad pierwszym e-bookiem, premiera planowana w styczniu

Logopeda radzi: Co zrobić, kiedy dziecko ma problemy z rozumieniem i zapamiętaniem tego, co przeczytało?

Lady Gugu

Logopeda radzi: Co zrobić, kiedy dziecko ma problemy z rozumieniem i zapamiętaniem tego, co przeczytało?

Świąteczne warsztaty z Poltino

Kolorowo torcikowo

Świąteczne warsztaty z Poltino

  Grudzień to wzmożony czas dla blogerów. Warsztaty gonią warsztaty, spotkania ciągną się bez końca, a zaproszenia ustawiamy w kolejce. No i super. Lubię, kiedy wokoło "coś się dzieje". Lubię spotykać się z koleżankami i kolegami z blogosfery. Lubię, gdy czasem ktoś robi coś dla mnie.Na zaproszenie marki Poltino,  producenta mrożonych owoców, warzyw i mieszanek warzywnych oraz gotowych dań, w dniu 10 grudnia, znowu udałam się do stolicy. I choć drogę do Warszawy, nazwać można - drogą przez mękę ( deszcz i fatalne warunki drogowe dla kierowcy ), na miejscu cała zła energia uleciała...Studio Kulinarne "Małe Przyjemności" przemieniło się w bardzooo klimatyczne, świąteczne miejsce. Pachnąca choinka, ozdobiona światełkami i pierniczkami, stół zastawiony świątecznymi słodkościami, czerwone gwiazdy betlejemskie i nastrojowa muzyka. Cudownie !Organizatorzy warsztatów zadbali o nas - blogerów - w każdym calu. Tym razem nie zagoniono nas do garów, nie musieliśmy gotować ( choć gotować lubimy ). Tym razem mieliśmy spędzić te kilka godzin w miłej, przyjaznej atmosferze. Nie myślcie jednak, że był to czas przeznaczony tylko i wyłącznie na pogaduszki. O nie, nie ...Jak warsztaty, to warsztaty - nauczyć się czegoś trzeba. I uczyłam się, a jakże. Pobrałam cenne nauki od fotografa. Zdradzono mi kilka tajników fotografowania i mam nadzieję, że nauka ta nie poszła w las i moje zdjęcia zyskają to "coś".Z racji, że nauki fotografii nie pobierałyśmy wszystkie na hurrraaa, czyli, że nie wszystkie na raz, czas oczekiwania trzeba było jakoś zapełnić. I tu działo się....Zapewne znana Wam jest technika zdobienia zwana decoupage, ot takie z pozoru błahe zdobienie przedmiotów - serwetkami. To z pozoru błahe zajęcie, to zajęcie bardzo wymagające i czasochłonne. Nigdy nie byłam fanką przedmiotów zdobionych tą techniką, toteż nie podeszłam do pracy zbyt entuzjastycznie. Niebawem jednak, miałam nieco zmienić swój pogląd.Pani Mira, mistrzyni w swoim fachu, poinstruowała nas bardzo dokładnie, jak tworzyć piękne przedmioty, stosując technikę decoupage'u.No ! Mistrza to ze mnie nikt nie zrobi, zdecydowanie lepiej czuję się zdobiąc pierniczki lukrem, ale to była fajna przygoda...i zabawa.I choć cuda spod mojej ręki nie wyszły, nie można powiedzieć, że poszło mi tez strasznie źle. Zarówno tacka jak i miseczka posłużą do niejednej stylizacji i zdjęcia.Wspominałam już, że była choinka. A wiadomo - jak choinka, to prezenty. Oj...Mikołaj poznał się na blogerkach i obdarował tym, co każdemu blogerowi-fotografowi potrzebne :DPodsumowując - warsztaty z Poltino to dzień pełen wrażeń, spędzony w duchu świątecznym.Wesołych Świąt !

Grudniowa lista marzeń 2016

BlondHairCare

Grudniowa lista marzeń 2016

Koktajl bananowy na mleku kokosowym i recenzja książki

Śniadanie u Basi

Koktajl bananowy na mleku kokosowym i recenzja książki "Zdrowe Słodkości" + KONKURS

Na Święta dostałam bardzo fajny prezent od Wydawnictwa Samo Sedno, a mianowicie pięknie wydaną książkę "Zdrowe Słodkości". Przygotowałam z niej pyszny koktajl! Jeśli chcecie na niego przepis, a także zajrzeć do środka książki, to czytajcie dalej :-)Na początku myślałam, że jest to książka o ciastach i deserach, ale ku mojemu zaskoczeniu i radości okazało się, że wcale nie! Znalazłam tu bardzo dużo przepisów śniadaniowych, a także propozycje obiadowe i kolacje! Oczywiście desery też są :-) Z reszta zajrzyjcie sami do spisu treści :-)Nieźle prawda? Coś słodkiego, ale i zdrowego, na każdą porę dnia :-) Książka zawiera bardzo fajne, całkiem proste przepisy, bez zbędnych udziwnień... Tak domowa kuchnia w wersji słodkiej. Bardzo mi się podoba wygląd książki, zdjęcia do przepisów i ich czytelność. U mnie książka dostała honorowe miejsce na kuchennej półce :-)Z książki przygotowałam koktajl bananowy na mleku kokosowym2 banany1 łyżeczka soku z cytryny250 ml mleka kokosowegoWszystko dokładnie zmiksowałam blenderem i ozdobiłam złotymi kuleczkami. Miałam się podzielić, ale był tak pyszny, że wypiłam sama ;-)Książka "Zdrowe Słodkości" to wspaniały prezent pod choinkę. Możecie kupić ją tu:https://www.samosedno.com.pl/diety-i-kulinaria/1539-zdrowe-slodkosci-na-kazda-pore-dnia-9788377887769.htmlMożecie też wygrać egzemplarz dla siebie w prostym konkursie na FanPage Śniadanie u Basi :-)

Zielony omlet pełen żelaza i witamin

Szybkie gotowanie

Zielony omlet pełen żelaza i witamin

Ten omlet zasmakował ostatnio mojemu synkowi. Na początku zniechęcił go kolor zielony, ale jak spróbował kęs, stwierdził, że chce zawsze takie omlety ;). To świetny pomysł na przemycenie w jedzeniu zdrowego jarmużu i szpinaku - źródła żelaza, wapnia, magnezu, potasu, witaminy A, K i C.Jeśli robisz go dla dzieci, za pierwszym razem dodaj mniej zielonego. Czytaj dalej »

Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni

SISTERS92

Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni

Idealne ciasto na pierogi

Uwielbiam gotować

Idealne ciasto na pierogi

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pierogi to dobrze trafiliście. Dzisiaj podam Wam niezawodną recepturę na znakomite, bazowe ciasto pierogowe. Jego ogromną zaletą jest to, że bardzo dobrze się z nim pracuje oraz to, że ciasto jest delikatne, miękkie i pyszne. Przepis mam od bardzo dawna, przekazała mi go moja babcia, a właściwie to spisałam składniki do zeszytu obserwując babcine poczynania ;) Babcia gotuję na tzw. oko, więc było ciężko, ale się udało i pierogi wychodzą zjawiskowo dobre. Koniecznie spróbujcie i oceńcie sami. Przepis Babci ZosiIdealne ciasto na pierogiSkładniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej1/2 - 2/3 szklanki gorącej wody prosto z czajnika1 jajko1 łyżka stopionego masłaszczypta soli1. Do miski przesiewam mąkę i sól. Dodaję jajko i dokładnie mieszam. Wlewam stopione masło, mieszam. Na koniec stopniowo dodaję gorącą wodę i zagniatam aż do otrzymania miękkiego, gładkiego ciasta.2. Ciasto wałkuję na dość cienki placek. Na brzegu ciasta kładę łyżeczką niewielkie porcje farszu, przykrywam ciastem i za pomocą szklanki wycinam pierogi, dociskam brzegi widelcem tworząc wzorek. Można również lepić pierogi za pomocą palców, a na brzegach zrobić ładne wykończenie z warkoczyka.3. Gotowe pierogi układam na czystej ściereczce. W garnku gotuję wodę z dodatkiem soli, cukru i oleju. Do gotującej się wody wkładam partiami pierogi i gotuję je na niewielkim ogniu ok. 5 minut od wypłynięcia.4. Ugotowane wyjmuję z wody łyżką cedzakową i przekładam na talerz. Gotowe.Smacznego! :)

Świąteczne warsztaty Poltino

Kuchnia Bazylii

Świąteczne warsztaty Poltino

Poczuj się dobrze w te święta – manicure hybrydowy DIY konkurs!

Lady of the House

Poczuj się dobrze w te święta – manicure hybrydowy DIY konkurs!

MARNI JACKET X SAINT LAURENT BOOTS/BLOUSE X SKAGEN WATCH

Rebel Fashion Style

MARNI JACKET X SAINT LAURENT BOOTS/BLOUSE X SKAGEN WATCH